Együttműködési megállapodás - Újbást és Erdőkövesd barátságot épít

Együttműködési megállapodást kötött Újbást és Erdőkövesd. A dokumentumot a magyar településen államalapító Szent István ünnepén (egyben az új kenyér ünnepe), az augusztus 20.-i ünnepségeken írta alá a két település polgármestere.

 

Erdőkövesd polgármesere Gombás Dezsőné kezdeményezésére, de a két település önkormányzata támogatásával és egyetértéssel született meg az együttműködés, amely elsősorban a két község kapcsolatépítését a kultúra, gazdaság és sport területére terjeszti ki. Előrevetíti a községek együttműködését EU-s pályázatok kapcsán és más gazdasági fejlesztésekre vonatkozóan tekintettel  a falvak közös érdekeire.  A dokumentumot magyar és szlovák nyelveken, ünnepélyes külsőségek között írták alá Erdőkövesden augusztus 20-án, ahol Újbást polgármesere a település képviselőivel együtt  jelent meg, hogy népszerűsítse a medvesalja központi községét és köszönetet mondjon a felkérésért.

 

A megállapodás aláírását ünnepi szent mise előzte meg Erdőkövesd ideiglenes imaházában, amely a Szent Istvánnak ajánlott templom felújításáig helyet ad a híveknek. Itt szegték meg az új kenyeret is az állami ünnepen. A településen a jeles napon szobrot avattak. Szent István királyt formázza az alkotás, amelyet Fehér Róbert plébános atya szentelt meg. Az ünnepség a Kanada ház udvarán folytatódott, ahol estig kulturális program zajlott. A nap folyamán fellépett a tarnaleleszi Szuk Mátyás Ifjúsági Fúvószenekar, a Friends zenekar, a Váraszói Rozmaring Népdalkör, a Bodonyi Hagyományőrző és Nyugdíjas Egyesület, az Erdőkövesdi Nyugdíjas Egyesület Nefelejcs asszonykórusa, a salgótartjáni KiViSzi Színházi Műhely valamint Leblanc Győző és Tóth Éva operetténekesek.