Nyugdíjasotthon és Szociális Szolgáltatások Háza

Az Újbásti Nyugdíjasotthon és Szociális Szolgáltatások Háza megközelítőleg a település közepén helyezkedik el egy kétszintes kertes családi házban, melyet 1988-ban alakítottak és még az év decemberében átadták 23 férőhellyel szociális célokra. Később bővítették raktárakkal és gazdasági épületekkel. 1993-ban az intézmény egy kisebb családi házat is vásárolt kerttel, ahol az irodák és az  archívum található.  A főépület földszintjén az intézmény tevékenységét kiszolgáló helyiségek találhatók: konyha, étkező közösségi helyiséggel, vendégszoba. Az étterem és a közösségi helyiség egy légtérben kettéválasztva használható, ahol televíziózásra valamint vallásgyakorlásra és más szertartásokra, közösségi létre alkalmas helyet is kialakítottak. A lakók számára szerény, ám kényelmes lakóhelyet biztosít az otthon, melyet saját kényelmüknek és ízlésüknek megfelelően alakíthatnak ki, személyes tárgyaikkal, hogy jól érezzék magukat. Pillanatnyilag 22 lakóról gondoskodnak a házban, ebből 19 nő és 3 férfi. Az átlagéletkor 84,3 év – a legfiatalabb lakó 60 a legidősebb 93 éves. Az első emeleten 4 szoba található 12 fekhellyel, szobánként négy-négy ággyal. Ezen a szinten olyan nyugdíjasokat helyeznek el, akik gond nélkül mozognak és csak általános gondoskodást igényelnek. Itt rendezték be a főnővér munkaszobáját is. A második emeleten a mozgásképtelen vagy nehezen mozgó lakók kaptak helyet. Ezen a szinten az elkülönítőben azokat a betegeket kezelik, akik életüket súlyos betegségben töltik. Egy háromágyas szobában a férfiak is itt laknak. A házban kialakított körülmények a szociális szolgáltatás szempontjából alapkövetelmények. A szociális gondozással kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az idősebb generáció képviselői kitűnnek munkaszeretetükkel, kitartásukkal, és saját létfenntartásuk kapcsán szerénységükkel  (kiemelten jellemző ez az adott régióban).  Az intézmény olyan lakókörülmények kialakítására törekszik, amely a leginkább hasonlít az otthonba érkezők eredeti körülményeihez, azt az életstílust tudják itt folytatni, amit a nyugdíjasotthonba érkezésük előtt. Az idősek életük alkonyán több törődést, megértést igényelnek, mint bármely más életkorban, főképp segítséget a bio-psycho-szociális szükségleteik kielégítése kapcsán. Ez  a szolgáltatás elsősorban azon anyagi javak függvénye, mely az intézmény rendelkezésére áll. Ahogy korábban már kiderült, a ház szerény körülményei nem teszik lehetővé kiemelt igények kiszolgálását (nem állnak rendelkezésre elkülönített helyiségek valamennyi szolgáltatás kapcsán). A helyhiány okozta problémák ellenére az intézmény dolgozói maradéktalan kiszolgálásra törekszenek.

Ne részletezzük az alapvető szolgáltatásokat, melyek az életkörülmények kialakításához kapcsolódnak. Ezek karakterük szerint: étkeztetés, takarítás, mosás, az ágynemű tisztán tartása, személyes tárgyak karbantartása, javítása.

Az említettek mellett az intézmény többirányú gondoskodást folytat, amit lehetőségeihez mérten lakói igényei szerint alakít:  fodrász és borbély-szolgáltatások, egészségmegőrzés (vérnyomásmérés, súlyellenőrzés, vércukorszint-ellenőrzés, gyógyszerellátás).  Fontos a  munkaterápia: ünnepi díszek készítése, hímzés, horgolás, kötés, egyszerű mezőgazdasági munkák végzése képességek, erőnlét szerint önkéntes alapon, díszhal etetés, erdei termények begyűjtése. A lakókra pozitívan hat az állatgondozás – e tekintetben a helyhiány másrészt az állattartásra vonatkozó EU szabályozás kapcsán korlátozottak a lehetőségeink. A továbbiak felsorolásszerűen:

  • lélekgyógyászat (napi három közösségi ima az egyházi szokások szerint, egyházi ünnepek előtt Istentiszteletek a házban)
  • kulturális élet: kultúrprogramok (farsangi bál, húsvéti ünnepek és locsolkodás, május 1-e kapcsán tábortűz a kertben, anyák napi ünnepségek, teadélutánok az idősek napja alkalmából, Mikulásünnepség, Karácsonyi vacsora), könyv, újságolvasás, televíziós programok figyelemmel kísérése
  • rekreáció: utazás a SzentKúthoz (Magyarország), a környező nyugdíjas otthonok látogatása, kirándulás kulturális emlékhelyekhez
  • rehabilitációs tevékenység (napi torna, csoportos séta a parkban, egyedi egészségügyi mozgás, szobabiciklizés fizikai teljesítmény növeléséhez, a legkedveltebb a testmasszírozás, láb-pezsgőfürdő, fényterápia)

Visszakanyarodva egy alapvető és mondhatni talán legfontosabb szolgáltatáshoz az étkeztetéshez fontos megjegyezni, hogy az intézményben felszolgált ennivaló a helyi sajátosságokhoz igazodik a tápérték figyelembevételével. Az intézmény lakói mellett a környező települések nyugdíjasait is étkeztetik – napi nyolcvan ebédet szállítanak ki.

Nincs mód valamennyi szolgáltatás alapos leírására, melyet az otthon biztosít, ám szükséges annak megállapítása, hogy a szociális gondozás bármilyen alapos is, mindig fejleszteni kell mennyiségi és minőségi szempontok szerint. Ennek alapja pedig a gazdasági fejlesztés az intézmény alkalmazottainak készségessége.