A bástiak is jól kifőzték

Ötödször mérettetett meg a básti csapat a bükkszéki bogrács-főzőversenyen az idén. A június végén rendezett eseményen a héttagú csoport marhalábszár-pörköltet készített nokedlivel, amit paprikába töltött káposztával és csemegeuborkával tálaltak. Bár ezúttal nem jutottak dobogóra a menüvel, tavaly ők hozták el az aranyfakál-díjat egy ízletes babgulyással. Az idei rendezvényről az Agria TV  honlapján (www.agriatv.hu): Kavartak a polgármesterek, megmutatták mi a csízió címmel közöltek cikket és videoanyagot.

 

„A rapszodikus időjárás ellenére is százakat vonzott Bükkszékre a bogrács-főzőverseny. Immár kilencedik alkalommal gyűltek össze a Salvus-víz forráshelyén határon túli és környékbeli polgármesterek, hogy megmutassák nemcsak a városvezetéshez, hanem a gasztronómiához is értenek.

Egy hetes hévízi üdülésért folyt a harc az óvoda előtti parkolóban, tizenöt csapat érkezett a megmérettetésre, a legtöbben már nem először ragadtak itt fakanalat. Az előkészületek a reggeli órákban megkezdődtek, a gyorskezű segédek serényen aprították a hozzávalókat. Pár óra múlva pedig a korgó hasú vendégek gyülekeztek szép számmal, akiknek a majd két órán keresztül zuhogó eső sem szegte kedvét. A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga. Juhász Attila többszörös olimpiai ezüstérmes mesterszakács mint az értékelő bizottság örökös elnöke elmondta: nála az elsődleges szempont a minőségi alapanyagból készült magyaros ízek megjelenése, a tartalmas sűrű szaft, illetve előnyt élveznek a régi családi receptúra alapján készült ételek. A szempontrendszer alapján most szombaton a szlovákiai Csíz teleülés főztje vitte a prímet, a déli órákban hosszú sor kígyózott a kondérjuk mellett. A felvidéki juhtúrós sztrapacska sült kolbásszal, szalonnával, kaporral és póréhagymával meghintve mindenkit lenyűgözött. Második helyezett a bodonyi csapat palócgulyása lett. A harmadik helyen pedig a parádiak végeztek, ők szintén palócgulyást főztek. A közönségdíjat az almágyi halászlé nyerte el. A jó hangulatú rendezvény sztárvendégeként Szandi lépett fel. Este a népszerű Hungariddim zenekar húzta a talpalávalót.”